Biografia suomeksi

Niilo Tarnanen on vuonna 1987 Espoossa syntynyt säveltäjä-muusikko, joka nauttii yksin työskentelystä, mutta syttyy yhteisöllisistä päämääristä. Ihmiseläimen kokema aika ristiriitaisessa ja kaoottisessa maailmassa inspiroi hänen moniulotteista tuotantoaan aina joululauluista improvisaatiokorttipeliin ja soundscapesta mielenosoituskantaattiin.

 

Tarnasen tähänastisen tuotannon tärkeimpiä teoksia ovat Avanti!n kantaesittämä Schwebe (2013) kuudelletoista muusikolle sekä defunsensemblen kantaesittämä elektroakustinen kvartetto Kään (2014). Hänen teoksiaan on esitetty Suomen lisäksi Ranskassa, Saksassa, Liettuassa, Virossa, Ruotsissa, Australiassa ja Tanskassa.

 

Sävellystyönsä ohella Tarnanen toimii parhaillaan Korvat auki -yhdistyksen puheenjohtajana ja työskentelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Sävellyksen ja musiikinteorian pääainekoulutuksen opetussuunnitelmauudistuksen projektikoordinaattorina. Hän oli Sibelius-Akatemian ylioppilaskunnan (SAY) viimeiseksi (2012) jäänyt puheenjohtaja.

 

Tarnanen on suorittanut musiikin kandidaatin (2012) ja maisterin (2015) tutkinnon Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, jossa hän opiskeli sävellystä Veli-Matti Puumalan ja Lauri Kilpiön johdolla. Tätä edelsi Musiikkiopisto Juvenaliassa Jukka Koskiselta yli kahdeksan vuoden ajan saatu opetus. Mestarikursseista syvimmän jäljen Tarnasen musiikilliseen ajatteluun on jättänyt moniopettajainen ”Music Laboratory the PROCESS” Liettuan Nidassa kesällä 2013, joka suuntasi hänen työskentelyään kohti kuullun äänen ja filosofisen pohdinnan välistä jännitettä.

 

Pääinstrumenttinsa fagotin soittoa Tarnanen on opiskellut Erkki Suomalaisen, Jaakko Luoman, Jussi Särkän ja Mika Ylärakkolan johdolla. Henkilökohtaisen musiikkisuhteen kannalta hän kokee vähintään yhtä tärkeäksi oman lauluäänensä. Molemmilla hän improvisoi 2013 perustetussa Korvat auki ensemblessa. Juvenalia-kuorossa vanhan musiikin rakastajaksi kasvanut Tarnanen on kotonaan niin lauluyhtyeen kuin sinfoniaorkesterinkin jäsenenä; oopperaa hän on tehnyt sekä lavalla että montussa.

 

Tarnanen on intoillut kymmenenvuotiaana atomeista ja kahdeksantoistavuotiaana eukaryoottien diversiteetistä. Hän on suomentanut Kodályn kuoroteosten sanoituksia ja vetänyt Espoon Vihreiden kaupunkivisiotyötä. Sibelius-Akatemian ylioppilaskunnan viimeisenä puheenjohtajana (2012) toimiessaan hän järjesti poikkitaiteellisen vertaisoppimisleirin (Monitaideworkshop) ja oli Eduskunnan Sivistysvaliokunnan kuultavana Taideyliopistoa lailla perustettaessa. Maisterintutkintonsa kirjallisessa työssä Huojunta sävellysteknisenä mahdollisuutena hän tarkasteli oman tuotantonsa eräiden katkelmien toimivuutta psykoakustisen tiedon valossa.

Advertisements